Hooikoorts - voorjaar staat voor de deur

Het voorjaar staat weer voor de deur

Nu de dagen langer worden gaan ook de bomen en grassen weer bloeien en dit betekent dat u last kan krijgen van hooikoorts. U heeft last van hooikoorts als u allergisch reageert op stuifmeel van grassen of bomen.

Veel voorkomende klachten bij hooikoorts zijn: veel niezen, een verstopte neus en jeukende of tranende ogen. Daarnaast kunt u zich ook benauwd voelen en moe zijn.

Hooikoorts wordt veroorzaakt door stuifmeel (pollen) in de lucht. Als u hooikoorts hebt, kan uw lichaam niet goed tegen dit stuifmeel en gaat daarop reageren. Het slijmvlies in neus, keel en luchtwegen wordt dikker en gaat meer slijm aanmaken. Het slijmvlies van de ogen kan ook dik worden. Dan krijgt u jeuk in de ogen en tranende ogen.

 

Wanneer staat alles in bloei?

  • Hooikoorts door bomen begint in februari of maart. Tussen maart en eind mei heeft u vaak de meeste klachten.
  • Hooikoorts door gras begint in april of mei. Tussen mei en augustus heeft u vaak de meeste klachten.

Als de temperatuur vroeger in het jaar hoger wordt, bloeien bomen en grassen ook sneller. Dan komen de hooikoortsklachten ook vroeger in het jaar.

 

Is hooikoorts te genezen?

U kunt helaas niets doen om hooikoorts te genezen. Wel kunt u proberen om niet in contact te komen met stuifmeel. Op zonnige en winderige dagen zit er veel stuifmeel in de lucht. Blijf dan binnen om klachten te voorkomen. Houd de ramen dicht zodat er geen stuifmeel naar binnen waait. Een luchtreiniger in huis kan ook helpen om het aantal pollen in huis te verminderen.

 

Medicijnen tegen allergie

Als u af en toe hooikoortsklachten hebt, dan kunt u medicijnen tegen allergie (antihismaminica) gebruiken. Deze koopt u bij de drogist en zijn veelal verkrijgbaar in een neusspray of als tablet.

Heeft u veel en/of al langere tijd hooikoortsklachten, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de doktersassistente. Meer informatie over hooikoorts kunt u vinden op www.thuisarts.nl.

Nieuwsoverzicht

GCM Wandeltocht 17 mei 2024

In het kader van ons 50-jarig bestaan organiseert de Stichting GezondheidsCentra Maarssenbroek (GCM) op ...
Verder lezen

Hoera, GCM bestaat 50 jaar!

GezondheidsCentra Maarssenbroek (GCM) viert op 11 maart 2024 haar 50-jarig bestaan. 🎉 Op 11 ...
Verder lezen

Aangepaste openingstijden huisartsen

Vanaf 4 maart 2024 passen de huisartspraktijken op locatie Boomstede en Spechtenkamp hun openingstijden ...
Verder lezen
GCM_Logo_WIT_250x100

De Stichting GezondheidsCentra Maarssenbroek GCM staat garant voor kwalitatieve eerstelijnsgezondheidszorg in Maarssenbroek. GCM biedt eerstelijnszorg onder één dak: GCM Huisartsen, GCM Fysiotherapie en GCM Verloskunde

Locaties

GCM Boomstede
Boomstede 204
3608 AK Maarssen


GCM Spechtenkamp

Spechtenkamp 233 A
3607 KN Maarssen