afspraak maken huisarts

Afspraak maken
Maak 24 uur per dag, 7 dagen per week een afspraak via MijnGCM.

Telefonische afspraak
Binnen de openingstijden van het centrum kunt u ook telefonisch een afspraak maken.

Weekend en avondzorg
Bel voor zorg buiten onze openingstijden de Huisartsenpost. Bij levensbedreigende situaties bel 112!

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen die we krijgen in de huisartsenpraktijk. Kijk of u vraag ertussen staat voordat u contact opneemt met de praktijk.

Bent u woonachtig in Maarssenbroek? Dan kunt u zich bij onze praktijk inschrijven. In geval van spoed moeten wij binnen 15 minuten bij u kunnen zijn.

Wij zijn open voor nieuwe patiënten uit Maarssenbroek. U kunt zich bij voorkeur inschrijven via het inschrijfformulier.

Graag voor ieder gezinslid een eigen formulier gebruiken. Door ondertekening van dit formulier geeft u toestemming om uw dossier bij de vorige huisarts op te vragen. Wij zijn verplicht uw legitimatiebewijs te controleren en vragen u om dit bij het eerste bezoek aan de praktijk te tonen. Wij verzoeken u in ieder geval een kennismakingsgesprek in te plannen als u medicatie gebruikt, een chronische ziekte heeft of chronische zorg nodig heeft van bijvoorbeeld een praktijkondersteuner.

Tijdens openingstijden (8.00 en 17.00 uur) kunt u ons het beste bellen tussen 8.00 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur, dan zitten de assistentes aan de telefoon. Voor spoed zijn wij de hele dag bereikbaar: drukt u op 1, dan wordt u direct te woord gestaan.

Soms zijn de assistentes met andere taken bezig en kan het zijn dat u wat langer moet wachten voordat ze op kan nemen. Wij hopen op uw begrip.

Voor niet spoedeisende vragen zijn wij ook online bereikbaar via mijngezondheid.net of via de Medgemak app. U kunt via deze beveiligde verbinding een vraag stellen aan uw huisarts of de assistente. Het is mogelijk om een bijlage (zoals een foto) mee te sturen. Dit kan 24 uur per dag. We streven ernaar om uw vraag binnen 4 werkdagen te beantwoorden.

Ook kunt u een afspraak inplannen via mijngezondheid.net of via de Medgemak app.

  • Via mijngezondheid.net of via de MedGemak app.
  • Via de herhaalservice van de apotheek. De apotheek zorgt dat de chronische medicatie klaarstaat en heeft dan al toestemming van de huisarts voor het leveren van de medicatie. U kunt in de apotheek bespreken of deze service voor u mogelijk is.
  • Via de receptenlijn: U belt met de huisartsenpraktijk en kiest voor keuze 2. Daar spreekt u in wat er op het etiket van het medicijndoosje staat. Dit kan 24 uur per dag.
  • Via de assistente aan de telefoon of aan de balie. Echter, de andere mogelijkheden hebben onze voorkeur om de wachttijd aan de telefoon zo kort als mogelijk te houden.

Wilt u overleg over een uitslag van een onderzoek of heeft u een korte vraag aan uw huisarts, dan kunt u een afspraak maken voor het telefonisch spreekuur. Dit kunt u via de assistente aanvragen.

De huisarts zal u tussen 12.00 en 14.00 uur terugbellen, soms met een anoniem telefoonnummer. Mocht het, bijvoorbeeld door een spoedgeval, niet lukken tussen deze tijd, dan zal de huisarts u aan het einde van de middag terugbellen.

Wanneer het niet mogelijk is om zelf naar de praktijk te komen (bijvoorbeeld omdat u te ziek, (tijdelijk) gehandicapt of slecht ter been bent), dan kan de huisarts u ook thuis bezoeken. Bel bij voorkeur voor 10 uur in de ochtend om dit voor dezelfde middag af te spreken.

De doktersassistente beoordeelt, eventueel samen met de huisarts, of een huisbezoek afgelegd wordt. Het huisbezoek is niet bedoeld voor als u geen tijd heeft of als u moeite heeft vervoer te regelen om naar het gewone spreekuur te komen. In de praktijk zijn de mogelijkheden voor onderzoek en behandeling beter.

Hebt u een afspraak en kunt u niet komen? Meld dit dan uiterlijk 24 uur van tevoren (maandag t/m vrijdag) bij de assistente. Uw afzegging wordt genoteerd en u kunt veelal direct een nieuwe afspraak maken.

Een consult duurt 15 minuten. In die 15 minuten moet ‘alles’ gebeuren. U doet uw verhaal, uw huisarts onderzoekt u indien nodig, bedenkt wat er met u aan de hand is en wat er aan gedaan kan worden. Vervolgens krijgt u de uitleg en soms nog een verwijsbrief of recept. Na uw vertrek voert de huisarts alles in, in uw dossier.

Mocht u meerdere problemen willen bespreken, plan dan een dubbelconsult. Ook hier zit een maximum aan wat we kunnen bespreken. We willen u graag de juiste aandacht geven en dat lukt niet altijd onder tijdsdruk. Omdat het voor de volgende patiënt, maar ook voor ons, niet prettig is wanneer het spreekuur uitloopt, kan het zijn dat we u soms vragen om een nieuwe afspraak te maken. Wij hopen op uw begrip.

Mocht u twijfelen of uw klachten binnen de beschikbare tijd besproken kunnen worden? Vraag dit dan aan de assistente bij het maken van de afspraak.

Voor alle onderzoeken geldt dat u zelf verantwoordelijk bent voor het krijgen van de uitslag. We spreken bij het aanvragen van een onderzoek met u af hoe u de uitslag krijgt. Meestal kunt u deze online via mijngezondheid.net inzien of wij vragen u ons te bellen. Ook is het mogelijk om de uitslag te bespreken in een (telefonische) afspraak met de huisarts.

Soms horen wij van patiënten: “Ik hoorde niks van de huisarts dus het zal wel goed zijn geweest.” Dit is NIET het geval. Wij vragen u altijd zelf actief naar de uitslag te informeren, tenzij er expliciet anders is afgesproken.

Wij krijgen veel vragen over verwijzingen en recepten. Er wordt vaak gevraagd om een verwijzing van de huisarts. Dit is echter meestal NIET nodig.

Wanneer is géén verwijzing nodig?
U heeft niet altijd een verwijzing nodig. Dit geldt bijvoorbeeld voor:

  • Behandelingen bij paramedici, zoals een fysiotherapeut, oefentherapeut, diëtist, logopedist, optometrie / orthoptie, mondhygiënist of huidtherapeut. Controleer wel altijd de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar, want soms is een verwijzing toch nodig.
  • Een second opinion. In dat geval regelt de behandelend arts de verwijzing, niet de huisarts.
  • Een behandeling die langer duurt of bij een chronische aandoening, zolang het om dezelfde zorgvraag gaat en u niet bent terugverwezen naar de huisarts.

Wanneer is een verwijzing wél nodig?

Uw zorgverzekeraar bepaalt in de polisvoorwaarden wanneer u een verwijzing nodig heeft. Meestal is een verwijzing van de huisarts nodig voor specialistische zorg, zoals in een ziekenhuis of bij een GGZ-instelling.

Controleer altijd de voorwaarden van uw zorgverzekeraar om zeker te weten of een verwijzing nodig is.

Een behandelend huisarts mag geen verklaringen afgeven voor zijn of haar eigen patiënten. De instantie moet zelf een onafhankelijke arts inschakelen. Meer hierover kunt u lezen op de website van KNMG.

U kunt in de regio bij meerdere keuringsartsen terecht, o.a. in Maarssen-Dorp. Bekijk de mogelijkheden op Rijbewijskeuringen.info.

Via Mijngezondheid.net regelt u zelf uw zorg online. U kunt daarnaast de MedGemak-app downloaden op uw mobiele telefoon. Hier kunt u direct alles regelen. Hier vindt u een uitleg

Reizigersvaccinatie-advies is mogelijk bij ons gezondheidscentrum op Spechtenkamp. Kijk voor meer informatie op onze website.

GCM_Logo_WIT_250x100

De Stichting GezondheidsCentra Maarssenbroek GCM staat garant voor kwalitatieve eerstelijnsgezondheidszorg in Maarssenbroek. GCM biedt eerstelijnszorg onder één dak: GCM Huisartsen, GCM Fysiotherapie en GCM Verloskunde

Locaties

GCM Boomstede
Boomstede 204
3608 AK Maarssen


GCM Spechtenkamp

Spechtenkamp 233 A
3607 KN Maarssen