Sporten voor vrouwen in de overgang

Aanmelden voor DOOR
Aanmelden kan bij GCM Fysiotherapie via 0346 – 219 060 of DOOR@gcmbroek.nl.

Vragen over DOOR?
Bel ons voor vragen of een afspraak tussen 8.00 en 17.00 uur op 0346 – 219 060.

Kosten
Het volledige 6 weken programma kost € 150,- inclusief begeleiding door de fysio en een e-book.

DOOR - Sporten voor vrouwen in de overgang

Ben je in de overgang? Ja? Gefeliciteerd!

DOOR - voor vrouwen in de overgang

“Hi, ik ben Door, ik ben 51 en volgens mij ben ik in de overgang. Natuurlijk wil ik er alles aan doen om hier zo relaxed en fit mogelijk doorheen te komen.”

Overgangverschijnselen

De gemiddelde Nederlandse vrouw is 46 jaar als ze de eerste overgangsverschijnselen opmerkt en 51 jaar als de menopauze intreedt met een spreiding tussen de 40 en de 60 jaar. De meest bekende overgangssymptomen zijn:

 • Opvliegers
 • Nachtelijk zweten en het slechte doorslapen
 • Verandering in menstruatiepatroon
 • Toename in gewicht
 • Prikkelbaar zijn en last hebben van stemmingswisselingen
 • Problemen ervaren aangaande seksualiteit

Gezondheidsrisico’s

Door het wegvallen van de hormonale bescherming kan je ook in de postmenopauzale fase te maken krijgen met gezondheidsrisico’s, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen, diabetes type 2, dementie en osteoperose. Inactiviteit speelt een cruciale rol bij een verhoogd risico op deze ziekten. Daarom is voldoende bewegen belangrijk voor een goede fysieke en mentale gezondheid.

Waarom in beweging komen?

Regelmatig bewegen en sporten tijdens de overgang kan veel voordelen hebben. Er wordt gesteld dat door matig intensief te sporten opvliegers en nachtzweten zouden kunnen verminderen. De medische wetenschap is hier nog verdeeld over, maar sporten helpt wel bij het reguleren van de hormoonbalans en gewichtstoename. Eerdere deelnemers geven aan dat sporten met andere vrouwen een echte ‘boost’ geeft. Verstandig sporten met daarbij onderbouwde tips leveren altijd gezondheidsvoordelen op. Zowel op het fysieke, als op het mentale vlak.

“Ik denk dat bewegen daarbij hoort, net als het aanpassen van mijn eetpatroon. Maar hoe en wat dan? En waar kan ik iets leren over slaap en andere zaken die nu echt even een uitdaging zijn geworden? Het lijkt me fijn om al die informatie te krijgen en ook om nieuwe contacten op te doen. Maar dan zonder dat het zo'n mutsenclub wordt, snap je? Dus ben, net als ik, ook op zoek naar de beste, leukste en meest complete begeleiding tijdens de overgang en daarna? Loop dan gewoon met me mee!”

DOOR - sporten voor vrouwen in de overgang

6 weken samen trainen

Na de intake en het (stap-voor-stap) doornemen van het E-book, start je met het trainingsprogramma van 6 weken. Dit doe je in een groep vrouwen. In het programma komen verschillende onderwerpen aan bod:

 • Welkom in de overgang
 • Positieve effecten van training
 • Bekkenbodem en seksuologie
 • Stemming, stress en slaap
 • Voeding en suppletie
 • Werk en relaties.

DOOR-programma: Wie, wat en wanneer

DOOR is een initiatief van de Women's Health Academy met als doel vrouwen in de overgang te helpen lekker aan de slag te blijven in hun privéleven en op het werk. Het DOOR-programma wordt gegeven bij GezondheidsCentrum Maarssenbroek onder leiding van Margo Verdonk, fysiotherapeut. Het programma is voor alle vrouwen in en rondom de overgang.

Wat kun je verwachten:

 • 6 weken coaching en informatie rondom al jouw vragen.
 • 6 weken fysieke training in een groep gelijkgestemden, dit doen we lekker buiten.
 • Toegang tot een e-book waar je rondom 6 thema's alles kan lezen wat belangrijk is om te weten rond de overgang.

Eerstvolgende cursus:

We verzamelen op locatie Boomstede (Boomstede 204). De eerstvolgende cursus start 14 mei 2024.

De overige dagen zijn: 21 en 28 mei en 4, 11 en 18 juni. Deze cursus zal buiten zijn van 19:00 tot 20:00 uur.

Aanmelden, kosten en meer informatie

Het volledige 6 weken programma kost € 150,- en dit is dus inclusief het e-book. Wil je je aanmelden of eerst meer informatie, neem dan contact op met GCM Fysiotherapie via 0346 – 219 060 of DOOR@gcmbroek.nl.

GCM_Logo_WIT_250x100

De Stichting GezondheidsCentra Maarssenbroek GCM staat garant voor kwalitatieve eerstelijnsgezondheidszorg in Maarssenbroek. GCM biedt eerstelijnszorg onder één dak: GCM Huisartsen, GCM Fysiotherapie en GCM Verloskunde

Locaties

GCM Boomstede
Boomstede 204
3608 AK Maarssen


GCM Spechtenkamp

Spechtenkamp 233 A
3607 KN Maarssen